środa, 20 stycznia 2010

Tarta z sosem Custard






Składniki
dla 4-6 osób

Ciasto;,
125 g masła , 1 jajko,
125 g cukru pudru , 250 g mąki , sól,
SOS :,
1 szkl. mleka, 1 szkl. śmietany,
2 jajka i 2 zółtka, 1/2 szkl. cukru,,
1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
1 łyżka maki kukurydzianej,
owoce na wierzch,


Masło wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta i pokroić na małe kawałki. Jajko wbić do salaterki, roztrzepać widelcem, dodać sól i cukier. Energicznie ucierać szpatułką, aż masa zbieleje, spieni się i podwoi objętość (można też użyć miksera).
Dodać mąkę i ciasto wymieszać szpatułą. Ciasto rozcierać małymi partiami aż uformują się grudki. Składników nie ugniatać, lecz unosić do góry, aby dostało się do nich powietrze.
Stolnicę lekko posypać maką i wyłożyć ciasto. Pokrojone masło rozłożyć na wierzchu i rozcierając palcami, połączyć je z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę na tartę wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około15 mimut.


sos;Mleko i śmietanę podgrzej na małym ogniu. Jajka, żółtka, cukier i wanilię ubij, wymieszaj z mlekiemdodaj mąke i dokładnie wymieszaj...Na podpieczony spód tarty wylej sos i włóż do piekarnika na 25 min .temp.160 stopni.Po upieczeniu ostudzić i posypac owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...