środa, 27 stycznia 2010

Kruche ciasteczka migdałowe




Składniki


mąka 170g
cukier puder 30g
masło (schłodzone) 110g
żółtka 2
masło rozpuszczone 50g.
cukier
migdały (mielone) 100g
jajko (roztrzepane) 1


Mąkę,masło(zimne),cukier puder i żółtka mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki wałkujemy na kwadrat o wymiarach 20x30. Kwadrat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem,posypujemy cukrem i migdałami.Zwijamy jak roladę i kroimy około 2 cm ciasteczka które układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.pieczemy około 15-17 min.w 200stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...