środa, 20 stycznia 2010

Danisze z jabłkami





Składniki
dla >6 osób

ciasto :60 ml ciepłej wody,
125 ml mleka, o temperaturze pokojowej,
1 duże jajko, o temperaturze pokojowej,
350 g mąki pszennej,
7 g (1 saszetka) drożdży suchych,
1 łyżeczka soli,
25 g drobnego cukru,
250 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki,
dodatkowo: 3-4 jabłka,
1/2 szkl. cukru,
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
jajko do posmarowania ciastek,



ciasto: Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.
Do większej miski nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat.Złożyć ciasto na 3 części, jak list,Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Bierzemy dwie szklanki i wycinamy kształt przypominający bałwana (dwa połączone koła).Na ciasto nakładamy jabłka pokrojone w małą kosteczkę i wymieszane z cukrem i mąką.Jedną połowę wykrojonego ciasta nacinamy nożem i przykrywamy nasze nadzienie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...