poniedziałek, 25 stycznia 2010

Flapjack






Składniki


płatki owsiane (najlepiej grube) 300- 400g.
masło 200 g.
szklanka mleka,
łyżka miodu,
szklanka brązowego cukru,
cukier waniliowy,


dodatki (według uznania) mogą to być:
- bakalie- kawałki czekolady- owoce- dżemy- wiórki kokosowe itd.

Zaczynamy od stopienia masła w średniej wielkości garnku. Potem dodajemy mleko i oba cukry oraz miód i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Wsypujmy płatki owsiane i mieszamy intensywnie (lubią się przypalać). Chodzi o to, żeby płatki trochę zmiękły. Wtedy można wrzucić wszystkie dodatki jakie tylko przyjdą nam do głowy.
Tak naprawdę można dodać wszystko co tylko znajdziemy w kuchni
i co pasuje nam do flapjacka.
"Papka", która powstanie nam po zmieszaniu tego wszystkiego nie może być ani za rzadka ani za gęsta. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zawsze można dolać mleka albo dosypać płatków.
Uzyskaną "papkę" przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i "przyklepujemy" (powinno mieć ok. 3-4 cm grubości). Pieczemy 20-30 min w temperaturze ok. 150 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...