środa, 20 stycznia 2010

Snikers z krówką




Składniki
dla >6 osób

biszkopt : jajka 5, maka 4 łyzki
cukier 5 łyzek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1,5 łyzki,
placek orzechowy :, białka 3szt
orzechy mielone 150g., cukier 4łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka, po 1 łyzce maki pszennej i ziemniaczanej
masa1: 3żółtka, 1szkl, mleka
łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyzki cukru
kostka masła ,1łyzeczka olejku migdałowego,
krówka: puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub gotowa masa krówkowa


białka ubijamy z cukrem na piane ,dodajemy po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.wszystko delikatnie mieszamy.Pieczemy 30 min. w 180st.
placek orzechowy: Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.


masa1 ;Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru i mąki, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać przestudzoną masę z żółtek i olejek migdałowy.
krówka :Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami,migdałami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...