wtorek, 19 stycznia 2010

Brioche



Składniki
dla 4-6 osób

Mąka pszenna, 400 g
mleko, 100 ml
jajka, 3
sól, 1,5 łyżeczki
cukier, 40 g (ok. 3 łyżek stołowych
świeże drożdże, 10 g
zimne masło, 180 g


Składniki oprócz masła umieścić w mikserze. Miksować na najmniejszej prędkości do czasu aż składniki się połączą, następnie zwiększyć prędkość i miksować 5-7 minut.Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki.
Wciąż miksując, dodawać masło. Początkowo ciasto będzie słabo łączyło się z masłem, ale nie należy się tym przejmować.Miksować 8-10 minut - do czasu aż ciasto będzie satynowe, gładkie i dobrze wyrobione.
Przykryć miskę folią i odstawić na 1 h w temperaturze pokojowej.
Następnie złożyć ciasto na pół, by je lekko odgazować, przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Można ciasto przełożyć do formy babkowej, z kawałka ciasta uformować kulkę i umieścić ją na szczycie, zrobić małe brioszki lub uformować podłużny bochenek, który należy umieścić w wysmarowanej masłem keksówce.Ja zrobiłam małe podłużne bułeczki które przed pieczeniem ponacinałam( nie głęboko) nożem.
Odstawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h.
ciasto ułożone w foremce powinno zajmować ok. 50% objętości foremki. Kiedy wypełni jej 85% - jest gotowe do wstawienia do pieca, w którym podczas rośnięcia powinno urosnąć jeszcze kolejne 15%.
Przed pieczeniem smarujemy brioszki cienką warstwą jajka wymieszanego z łyżką wody.
Pieczenie: w zależności od wielkości brioszek. Małe pieką się zwykle ok. 20 minut, większe: 30-45 minut. Bardzo ważne: brioszka musi być naprawdę dobrze wypieczona, w przeciwnym razie po wyjęciu z pieca opadnie.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...