środa, 20 stycznia 2010

Pączki Hiszpańskie




Składniki
dla 4-6 osób

20 dag mąki
10 dag masła,
4 jajka , szkl. wody
szczypta soli
1/2 l oleju do smażenia
Lukier:
sok z połowy cytryny
2 łyżki gorącej wody
szklanka cukru pudru


Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli.
na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas mieszając.
mieszać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Ostudzić.Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami.
Przełożyć do szprycki cukierniczej.
Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.
Na każdy wycisnąć kółka z ciasta o średnicy 6 - 7 cm.Olej rozgrzać w szerokim rondlu
wkładać do garnka pączki(papierem do góry i po chwili go zdjąć)
Smażyć 2-3 minuty z każdej strony.Wyjąć łyżką cedzakową, położyć na ręczniku papierowym zimne dekorować lukrem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...