poniedziałek, 31 maja 2010
Piankowe pucharki
Składniki
mleko skondensowane niesłodzone 1/2 puszki
galaretki w różnych kolorach 2
śmietana kremówka 150ml
olejek waniliowy 1łyżeczka
cukier puder 1łyżka
herbatniki w czekoladzie 8szt
likier Amarula 100ml
truskawki 6szt
Galaretki rozpuścić w 200ml.wody(każdą w osobnym naczyniu)-wystudzić.Schłodzone mleko skondensowane ubić mikserem do podwojenia objętości,a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce..Ubite mleko podzielić na dwie części,dodając do każdej części po galaretce.Dokładnie wymieszać.Ciastka pokruszyć i napełnić nimi pucharki,polewając likierem.Na ciastka wylewać na przemian masy z mleka.Napełniamy pucharki do 3/4 wysokości.Truskawki kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszych pucharków.Śmietanę ubijamy z cukrem i olejkiem waniliowym.Przekładamy do szprycy i dekorujemy pucharki.Chłodzimy w lodówce min.1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
na jutro zaplanowałam podobny deser :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńooo! fajowy patent na galaretkę i skondensowane mleko. można z tego takie oldschoolowe ptasie mleczko zrobić :) a desery, swoją drogą, przepiękne.
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie słodkie i kolorowe pucharki.
OdpowiedzUsuńi ta truskawka na czubku... ideał
OdpowiedzUsuń