piątek, 14 maja 2010

Vanilla whoopie




Składniki na 20 gotowych ciastek


masło 75g
jajko 1
cukier puder 150g
śmietana kwaśna 3 łyżki
mleko 25ml
olejek waniliowy 1 łyżeczka
soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
mąka 275g

masa:
pianki marshmallows 100g
mleko 50ml
miękkie masło 125g

polewa:
cukier puder 200g
zimna woda 3łyżki


75g. masła rozpuścić.Jajka(całe)ubić na puszystą masę.Dodać cukier i ubijać do czasu aż masa stanie się szklista.Do masy jajecznej dodać masło,śmietanę,mleko,olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać.Mąkę z sodą przesiać do masy i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Małą łyżeczką kłaść ciasteczka wielkości orzecha włoskiego robiąc odstępy 3-4 cm.Podczas pieczenia ciastka troszkę rozpłyną się na boki.Piec w 180stopniach przez 13 min.
Mleko razem z piankami podgrzewamy w rondelku do czasu aż pianki się rozpuszczą - studzimy.125g.masła ubijamy na puch i dodajemy masę z marshmallows.Wszystko porządnie mieszamy.
Masą przekładamy ostudzone ciastka.
200g cukru pudru mieszamy z wodą i polewamy ciastka.

3 komentarze:

  1. lubię taki słodki lukier na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają prześlicznie!
    i jestem ciekawa, jak smakuje ten krem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...