sobota, 29 maja 2010
Tiramisu gateau
Składniki
masło 25g
czekolada 200g
jajka 4
cukier puder 150g
mąka 100g
mąka ziemniaczana 15g
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
bardzo mocna kawa 150ml
Tia Maria lub Kahlua liqeur 100ml
śmietana kremówka 300ml
olejek waniliowy 1 łyżeczka
ser Mascarpone 750g
Masło i czekoladę stopić w kąpieli wodnej.Całe jajka ubić z 100g cukru na puszystą,gęstą masę.Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i stopioną czekoladę za każdym razem dokładnie mieszając mikserem.Powstałe ciasto wylać do kwadratowej foremki 23/23cm.Piec w 180 stopniach przez około 30 min.
Ser Mascarpone wymieszać z olejkiem waniliowym i pozostałym cukrem.Kremówkę ubić i dodać do sera,wymieszać.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.Podczas przekładania płatów masą nasączamy bardzo dokładnie i obficie każdy blat ciasta ponczem z połączonej kawy i likieru.Całość ciasta posypujemy kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wielkie mniammm :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie tiramisu i truskawek ;)Smakowity przepis .
OdpowiedzUsuńO! Doskonałe! Smak tiramisu, konsystencja normalnego ciastka, które można estetycznie podzielić na dowolną ilość kawałków!
OdpowiedzUsuńJak tu u Ciebie pysznie. Smakołyki takie jak lubię i w dodatku piękne. Będę tu często zaglądać. Pozdrawiam. Lo
OdpowiedzUsuń(Pistachio-lo.blogspot.com)