niedziela, 9 maja 2010
Orzechówka pod goframi
Składniki
ciasto ;
0,5 kg mąki
350g masła
2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
1 żółtko surowe
1 jajko
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
200g orzechów (włoskich lub laskowych)
masa;
500g sera Mascarpone
250ml.kremówki
1łyzeczka olejku waniliowego
około 12 szt. gofrów
czekolada miętowa (ja użyłam Aero)
Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Ser utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę.Kremówkę ubić i dodać do masy serowej.Delikatnie wymieszać. Dno blaszki wyłożyć goframi które przykrywamy kremem (tylko tyle kremu zeby zakryć dziurki w gofrach),nastepnie kładziemy ostudzone ciasto i przykrywamy je resztą kremu.Na kremie układamy pozostałe gofry i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo podoba mi się takie wykorzystanie gofrów! kiedyś na pewno to zrobię :)
OdpowiedzUsuńta masa.. z miętową czekoladą.. pyszna musiała byc.
OdpowiedzUsuń