poniedziałek, 17 maja 2010
Profiteroles -Ptyśki z mascarpone i sosem toffi
Składniki
ciasto ptysiowe:
mleko 250ml
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
masło 100g
mąka 120g
jajka 4
krem z mascarpone:
ser mascarpone 250g
cukier puder 3 łyżki
śmietana kremówka 250ml
truskawki zmiksowane 15 szt
sos toffi:
masło 200g
śmietana kremówka 200ml
cukier brązowy 300g
Zaczynamy od podgrzania w rondelku na małym ogniu: mleka, cukru, masła i soli. Wszystko dokładnie mieszamy.Gdy masło się już rozpuści,ubijając mikserem szybko dosypujemy mąkę ubijając ok.5 min.Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka zdjąć z ognia.Do gorącego ciasta wbijać po jednym jajku cały czas dokładnie miksując.Rękaw cukierniczy napełnić ciastem.Na wysmarowane tłuszczem blaszki wyciskać około 2cm. kuleczki.Piec w 220 stopniach przez 20 min.aż będą złote. Upieczone, powinny wydawać głuchy odgłos, gdy postukamy w nie od spodu.
Składniki na krem włożyć do dużej miski i mikserem ubić na sztywną masę.
Sos toffi: należny roztopić w rondlu kostkę masła a następnie wsypać cukier .Kiedy cukier zacznie się rozgrzewać ok 3-4 min. wlewamy śmietankę i gotujemy ok 10 - 15 min. Sos powinien zacząć gęstnieć dość szybko.
Ostudzone ptysie przecinamy w poprzek na pół,napełniamy kremem i zlepiamy z powrotem.Podajemy polane sosem toffi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Swietna nazwa dla tych malenstw - ptyski :)) Musza byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńwoborne...! najbardziej z nich lubię ten krem :)
OdpowiedzUsuń