środa, 19 maja 2010
Strucla z sosem custard i jabłkami
Składniki
zielone jabłko 1
masło 1 łyżka
gotowe ciasto francuskie 2 płaty
jajko i cukier do posypania
sos custard:
mleko 1/2 szkl.
śmietana kremówka 1/2 szkl.
jajko 1
żółtko 1
cukier 1/4 szkl
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle aż zmięknie.
Mleko i śmietanę podgrzać na małym ogniu. Jajko, żółtko, cukier i wanilię ubić, wymieszać z podgrzanym mlekiem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
Następnie płaty ciasta skropić masłem i ułożyć jeden na drugim.
Uprażone jabłka ułożyć na cieście i polać przygotowanym sosem .Delikatnie zwinąć ciasto zlepiając je masłem żeby się nie rozeszło.Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.Naciąć ciasto w poprzek robiąc 1 cm odstępy. Piec w 220 stopniach przez 35 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ten kremik w środku... mmm palce lizać!
OdpowiedzUsuńsos custard <3
OdpowiedzUsuńlubię słodkie francuskie ciasteczka z jabłkowym nadzieniem. a ten sos.. musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuń