środa, 12 maja 2010
Lemon Meringue Tart
Składniki
ciasto:
mąka 200g
masło 100g
cukier 50g
jajko 1
lemon curd:
jajka, 3
sok z cytryny(świeży!) 80ml
cukier 150g
masło 56g
skórka z cytryny 1 łyżka
beza:
białka 3
cukier 120g
Wszystkie suche składniki przeznaczone na ciasto wymieszać ,dodać miękkie masło i jajko-zagnieść ciasto.Wyłożyć ciastem formę do tarty i schłodzić przez 20 min. Schłodzone ciasto obciążyć grochem i podpiec 20 min.. w 200 stopniach.
Lemon curd : Zmieszać skórkę cytrynową z cukrem . Dodać masło, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka (po jednym), wlać sok cytrynowy i wymieszać dokładnie.Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować CIĄGLE mieszając, aż zgęstnieje.
Powstały sos wylewamy szybko na podpieczoną bazę tarty .Wkładamy ponownie do pieca na 10 min. w 170 stopniach.
Ubijamy przeznaczone do bezy białka z cukrem.Ubitą pianę nakładamy do szprycy i dekorujemy tartę.Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu do pieca nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ta beza jest tutaj idealna! wspaniale musi smakować..
OdpowiedzUsuńBeza faktycznie wyszła super;) ale to dzięki mojemu "nowemu" staremu(kupiony z drugiej ręki) piekarnikowi typu "fan"do bez jest idealny ,dmucha jak diabli i przesusza bezki w ekspresowym tempie:))
OdpowiedzUsuńPiękna beza!!!
OdpowiedzUsuńszprycowa dekoracja na wierzchu wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuń