czwartek, 27 maja 2010

Golden syrup





Składniki


cukier 1,2kg
zimna woda 50ml
woda gotowana(wrzątek) 600ml
cytryna 2 plasterki


200g cukru zagotować z 50ml wody.Gotować do czasu aż z cukru powstanie karmel o ciemno złotym kolorze.Dodać gotowaną wodę,resztę cukru i plasterki cytryny.Gotować wszystko na małym ogniu 45 min. aż stanie się gęste.Wystudzić i przelać do słoika(razem z cytryną).

Golden syrup gęstnieje gdy jest chłodny jeśli nie zgęstnieje po wystygnięciu należy go ponownie zagotować na małym ogniu przez 10-15 min.

przepis pochodzi z The Waitakere Redneck's Kitchen.

3 komentarze:

  1. też sobie obiecuję, że zrobię, trochę czasu mi brakuje, ale przepis sobie zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo !
    zapisuję do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. w tak wielu przepisach znajduję jego dodatek. że chyba i ja się skuszę na zrobienie..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...