środa, 21 kwietnia 2010

Cynamonowe bułeczki





Składniki



mąka 700g
cukier 100g
sól 1/2 łyżeczki
drożdże suche 21g.(3 paczuszki)
masło 100g
mleko 400g
jajka 2

nadzienie;
miękkie masło 150g
cukier 150g
cynamon 1,5 łyżeczki


W misce mieszamy mąkę,cukier,sól,i drożdże.Rozpuścić masło ,dodać mleko i roztrzepane jajka-wlać do miski z mąką.Wymieszać dobrze i zagnieść gładkie ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować przygotowaną masą.Prostokąt zwinąć jak roladę dość luzno zaczynając od dłuższego brzegu.Pokroić na 2cm. kawałki i ułożyć na blaszce w równych odstępach.piec 20-25min.w 230 st.(jeśli za bardzo wierzch przyłapie przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...