niedziela, 11 kwietnia 2010

Zakręcone ciastka duńskie





Składniki


Ciasto :
ciepłe mleko 175 ml
jajko 1 - roztrzepane
maka 450 g
suche drożdże instant 10 g
drobny cukier 50 g
zimne masło pokrojone w grubą kostkę 250 g
Nadzienie:
miód
rodzynki
stopione masło 50 g
cukier puder, 150 g
woda 2-3 łyżki


Ciasto przygotować najlepiej wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie.
Zmiksować mleko z jajkiem. Dodać mąkę, drożdże, cukier, masło oraz
szczyptę soli. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć
ze sobą, ale w cieście nadal pozostaną kawałki masła.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i chwilę delikatnie powyrabiać.
Rozwałkować na prostokąt i złożyć do środka dwa krótsze boki,
aby spotkały się ze sobą na środku. Ponownie złożyć ciasto do środka.
Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i tak samo złożyć jeszcze dwa razy.
Zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.Rozwałkować kwadrat o grubości 1cm.Ciasto posmarować masłem polać
obficie miodem i posypać rodzynkami. zwinąć jak roladę i pokroić w grubsze plastry.posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w 180st.około 20 min. aż ciastka będą złote.Cukier puder wymieszać z woda i posmarować upieczone ciastka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...