wtorek, 1 czerwca 2010

Cytrusowe ciasto z Polenty z syropem cytrusowym





Składniki


mąka 3/4 szkl
polenta 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajka 4
cukier puder 3/4 szkl
olejek waniliowy 1 łyżeczka
pomarańcz 1
cytryna 1

sos cytrusowy:
cukier puder 200g
wyciśnięty sok i starta skórka z 1 szt cytryny,pomarańczy,limetki


Mąkę proszek do pieczenia i polentę wymieszać.Żółtka ubić z 1/2 szkl.cukru i olejkiem waniliowym.Pomarańcze i cytrynę obrać,powykrawać z błonek i dodać do masy jajecznej.Wymieszać mikserem.Nie przejmować się jeśli owoce rozpadną się;).W osobnej misce ubić białka z resztą cukru.Dodać białka do masy z żółtek i delikatnie wymieszać.Delikatnie używając łyżki wmieszać w masę ,mąkę z polentą.Ciasto przelać do 20cm.tortownicy i piec w 160 stopniach przez 30 min.

Do małego rondelka wsypać cukier puder,starte skórki z owoców.Soki z owoców wycisnąć do szklanki i uzupełnić wodą żeby była pełna.Dodać do rondelka i zagotować.Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować aż połowa płynu wyparuje.
Ciasto podawać polane syropem cytrusowym.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...