czwartek, 10 czerwca 2010
Morelowo-czekoladowy okrąg
Ciasto jest delikatne i nie bardzo słodkie,w sam raz do kawki lub herbaty.
Składniki
masło 75g + 25g do posmarowania ciasta
mąka 450g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50g
jajka 2
mleko 150ml
suszone morele pokrojone 150g
czekoladowe guziczki 100g
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać palcami.Jajka wymieszać z mlekiem,cukrem i dodać do mąki.Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto ma dość rzadką konsystencje,ale po dokładnym zagnieceniu ładnie się rozwałkuje.Ciasto wałkujemy na 35cm kwadrat.Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy morelami i czekoladowymi groszkami.Zwijamy jak roladę i tniemy na 2.5cm kawałki.Kawałki ciasta układamy zakładając na siebie w koło w 25cm. tortownicy.Przygotowane ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.Upieczone i ostudzone polewamy czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawie i bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPoproszę chociaż jeden kawałeczek.
OdpowiedzUsuń