sobota, 12 czerwca 2010
Kawowo-czekoladowe (Mocha Layer Cake)
Bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z kawowym kremem.
Składniki
ciasto:
mąka 200g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki
cukier 100g
jajka 2
golden syrup 2 łyżki
olej słonecznikowy 150ml
mleko 150ml
krem:
śmietana kremówka 300ml
cukier 25g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
wrząca woda 1 łyżka
Mąkę,kakao,proszek i cukier wymieszać w misce.Do suchych składników dodać jajka,olej,golden syrup i mleko.Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem.Ciasto rozlać do trzech 18 cm tortownic.Piec przez 30 min.w 180 stopniach.
Kawę rozpuścić w wodzie i dodać do śmietany wymieszanej z cukrem.Całość ubić.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem i ozdobić czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym - wszystkie najlepsze smaki w jednym miejscu...
OdpowiedzUsuńPrawdziwy, piękny tort. I to połączenie smaków. Świetne.
OdpowiedzUsuń