poniedziałek, 10 maja 2010

Jabłecznik Maćka Kuronia





Składniki


1 kg jabłek
250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
250 g cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny


Tortownicę 24 cm. smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Napełniamy nimi tortownicę. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto i dokładnie żeby nie zostały żadne gródki. Wylewamy ciasto na jabłka i pieczemy w temperaturze 170–180ºC przez 50-60 minut.

Przepis pochodzi z www.kuron.com.pl

2 komentarze:

  1. Jak na ciasto bez tłuszczu-to dobrze wygląda. Jabłka dają pewnie wystarczająco dużo wilgotności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest mokre i wspaniale pachnące;)) Muszę powiedzieć że byłam naprawdę mile zaskoczona gdy je wyjęłam z pieca.No i co najważniejsze z obniżoną ilością kalorii bo bez tłuszczu!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...