sobota, 2 października 2010
Szarlotka
Jedna z najlepszych szarlotek jakie jadła moja rodzinka ;) Upiekłam ją wieczorem ,a następnego dnia rano
blaszka była już pusta!Soczyście wilgotna i pachnąca...Szarlotka Sypana :))
składniki
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
szklanka kaszy manny
łyżka proszku do pieczenia
170g masła
2 kilogramy jabłek
cynamon (wg. uznania)
W naczyniu mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce na dużych oczkach i mieszamy z cynamonem. Kwadratową blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Na przygotowana blaszkę wysypujemy jedną szklankę wymieszanych suchych składników i rozprowadzamy równomiernie na to nakładamy połowę jabłek. Na jabłka wysypujemy kolejną szklankę mieszanki, na to drugą połowę jabłek i ostatnią część mieszanki. Na wierzch układamy pokrojone w plastry masło. Pieczemy ok.50 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
skoro soczysta to z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuń