sobota, 23 października 2010

Sernik karmelowy (Carmel Cheesecake)

 Przepyszny karmelowy sernik , który znika w oka mgnieniu...


składniki

spód sernika
250 g.maślanych ciastek
60 g. mielonych migdałów
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g. masła

masa serowa
220 g. cukru
125 ml. wody
500 g. sera białego na sernik
250 g. sera mascarpone
2 jajka
1 budyń waniliowy

wierzch sernika
300 ml. kwaśnej śmietany
50g. cukru
1/2 łyżeczki olejku waniliowego

Ciastka wkładamy do woreczka i rozgniatamy je wałkiem.Przekładamy do miski ,dodajemy migdały,gałkę i rozpuszczone masło.Dokładnie mieszamy.Mieszanką wykładamy dno i 2/3 wysokości boków tortownicy (20 cm).Wsadzamy do lodówki.


Masa serowa
W rondelku mieszamy wodę z cukrem.Gotujemy 10 minut aż syrop stanie się złoty.Do przygotowanego karmelu dodajemy cały czas mieszając 250 g. sera białego.Musicie uważać żeby karmel się nie skrystalizował.Jeśli się tak stanie musicie troszkę podgrzać ser z karmelem cały czas mieszając.
Pozostałe sery wymieszać razem ,dodać masę karmelową -dokładnie wymieszać.Dodać jajka i proszek budyniowy.Dokładnie wymieszaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.Po tym czasie wyciągamy sernik z pieca.Podkręcamy piekarnik na 200 stopni.

Wierzch sernika
W misce mieszamy śmietanę,cukier i wanilię.Wylewamy masę śmietanową na podpieczony sernik i wkładamy z powrotem do pieca na 10 minut.
Po upieczeniu sernik chłodzimy co najmniej 2 godziny w lodówce.

7 komentarzy:

  1. Jak karmelowy, to wpraszam się od razu:) Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,na pewno smakuje świetnie!:))
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten śmietanowy wierzch wyszedł świetnie - mnie jakoś nigdy nie chce chociażby wyglądać tak ładnie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam karmelowego sernika.
    ale ten... wgląda cudownie ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...