piątek, 22 października 2010

Ciasto migdałowe z czekoladą i sosem śliwkowym (Almond cake with plum sauce)





Proste i szybkie w wykonaniu ciasto do kawki lub herbaty.


składniki

100 g. masła
50 g. brązowego cukru
2 jajka
175 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
50 g. mielonych migdałów
50 g. groszków czekoladowych

płatki migdałowe do posypania ciasta

sos śliwkowy
1 kg. śliwek
175 g. cukru
skórka starta z cytryny
1 łyżeczka olejku waniliowego


Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto (oprócz groszków czekoladowych) miksujemy do czasu aż wszystkie składniki ładnie się nam połączą.Dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy .Tortownicę 20 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy wierzch ciasta.Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Sos śliwkowy
Dzielimy śliwki na połowy i wyjmujemy pestki.Przekładamy do rondelka .Dodajemy cukier,skórkę z cytryny,wanilię,3-4 pestki ze śliwek i szczyptę soli (solone pestki dodadzą więcej aromatu).Wszystko skrapiamy 50 ml. wody i gotujemy wolno przez około 10 minut.Z gotowego sosu wyciągamy pestki i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto kroimy na porcje ,każdą polewamy porządną  łyżką sosu i podajemy z porcją śliwek.

7 komentarzy:

  1. ale to musi być pysznie słodkie!
    ps. pamiętam Twoje przepisy ze smakera, świetne

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie można się oprzeć takiemu zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  3. o...
    czuję, jak się ślinię. przepraszam, ale jest tak nieziemski przepis, że...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos śliwkowy brzmi nieziemsko!
    I do tego ciasto migdałowe...o rany!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne to ciacho i z pewnością smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie wyglada:) chetnie bym zjadla kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjnie wygląda! a sos śliwkowy musi cudnie podkreślać jego smak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...