piątek, 22 października 2010
Ciasto migdałowe z czekoladą i sosem śliwkowym (Almond cake with plum sauce)
Proste i szybkie w wykonaniu ciasto do kawki lub herbaty.
składniki
100 g. masła
50 g. brązowego cukru
2 jajka
175 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
50 g. mielonych migdałów
50 g. groszków czekoladowych
płatki migdałowe do posypania ciasta
sos śliwkowy
1 kg. śliwek
175 g. cukru
skórka starta z cytryny
1 łyżeczka olejku waniliowego
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto (oprócz groszków czekoladowych) miksujemy do czasu aż wszystkie składniki ładnie się nam połączą.Dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy .Tortownicę 20 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy wierzch ciasta.Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Sos śliwkowy
Dzielimy śliwki na połowy i wyjmujemy pestki.Przekładamy do rondelka .Dodajemy cukier,skórkę z cytryny,wanilię,3-4 pestki ze śliwek i szczyptę soli (solone pestki dodadzą więcej aromatu).Wszystko skrapiamy 50 ml. wody i gotujemy wolno przez około 10 minut.Z gotowego sosu wyciągamy pestki i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto kroimy na porcje ,każdą polewamy porządną łyżką sosu i podajemy z porcją śliwek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale to musi być pysznie słodkie!
OdpowiedzUsuńps. pamiętam Twoje przepisy ze smakera, świetne
no nie można się oprzeć takiemu zdjęciu!
OdpowiedzUsuńo...
OdpowiedzUsuńczuję, jak się ślinię. przepraszam, ale jest tak nieziemski przepis, że...
Sos śliwkowy brzmi nieziemsko!
OdpowiedzUsuńI do tego ciasto migdałowe...o rany!
Śliczne to ciacho i z pewnością smaczne!:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wyglada:) chetnie bym zjadla kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda! a sos śliwkowy musi cudnie podkreślać jego smak
OdpowiedzUsuń