wtorek, 19 października 2010
Kwadraty z białą czekoladą i morelami (White Chocolate & Apricot Squares)
Z wyglądu zwykłe ciastko , ale smak ma nie banalny. Słodkie , bardzo maślane z chrupiącymi owocami . Przy pierwszym kęsie oczy robią się jak spodki...i zanim zdążymy się zastanowić sięgamy po następny kawałek.
składniki
125 g. masła
175 g. białej czekolady
4 jajka
125 g. cukru
200 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g. posiekanych suszonych moreli
W rondelku rozpuszczamy masło , wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się (nie można zagotować).Do masy czekoladowej wsypujemy cukier ,wbijamy całe jajka i dokładnie mieszamy mikserem.Dodajemy mąkę,proszek i sól.Miksujemy na najniższych obrotach aż składniki się połączą.Dodajemy posiekane morele i mieszamy łyżką. Blaszkę 23x23 cm.wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut(do suchego patyczka).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo interesujący przepis. Zapisałam sobie i napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńmi się oczy robia jak spodki od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuńmmm... takie czekoladowe ciacho, to na pewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo twój autorski przepis? Oznajmiam Ci w takim razie - masz talent! :)
OdpowiedzUsuńSwietne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńIstna rewelacja!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! jejku, jakbym zjadła coś takiego!
OdpowiedzUsuńdoskonałe połączenie!
OdpowiedzUsuń