czwartek, 28 października 2010
Jabłecznik z Dorset (Dorset apple cake)
Rozpływające się w ustach , cytrynowo - maślane ciasto z dodatkiem jabłek....niebo na ziemi :))
składniki
225 g. miękkiego masła
450 g. jabłek
starta skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
175 g. cukru pudru
3 duże jajka
225 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g. mielonych migdałów
brązowy cukier do posypania ciasta (opcjonalnie)
Jabłka obieramy ,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 1 cm.kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.
W misce miksujemy masło z cukrem i skórką z cytryny.Gdy powstanie puszysta masa dodajemy po jednym jajku na przemian z łyżką mąki za każdym razem dokładnie mieszając.Dodajemy resztę mąki ,proszek do pieczenia i migdały.Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach żeby ciasto było gładkie i bez grudek.
Jabłka odsączamy i dodajemy do ciasta - starannie wszystko mieszamy.
Tortownicę 24cm. wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto ,wyrównując i posypując wierzch ciasta brązowym cukrem.Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zaciekawił mnie ten przepis i z przyjemnością zrobię to ciacho :)
OdpowiedzUsuń