wtorek, 12 października 2010
Drożdżówki z budyniem waniliowym i dżemem truskawkowym
Buszując po blogach za dobrym i nie wymagającym za dużo wyrabiania ciastem drożdżowym trafiłam tutaj na przepis dla mnie idealny.Ciasto wyrabia się mikserem i przypomina maślane brioche .
składniki na 18 sztuk
ciasto
60 ml ciepłej wody
1,5łyżki ( 9 g) suchych drożdży instant
500 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g masła, bardzo miękkiego
jajko do posmarowania drożdżówek
krem
4 żółtka
60 g cukru
50 g mąki
1/2 litra mleka
1 łyżeczkę olejku waniliowego
dżem truskawkowy
Wieczorem dania poprzedzającego pieczenie drożdżówek wyrabiamy ciasto.
Wsypać drożdże do kubka z ciepłą wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać drożdże z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3 jajka i wymieszać lub zmiksować składniki na wolnych obrotach miksera.Dodać kolejne jajko, zwiększyć nieco obroty miksera i miksować, aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Dodać kolejne jajko i dalej miksować. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski.Ciasto wyrabiać jeszcze przez 10 minut (rękami lub mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.Do wyrośniętego ciasta dodawać partiami masło, po około 2 łyżki i łączyć je z ciastem, wyrabiając rękami lub mikserem na średnich obrotach. Później dodawać więcej masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Miksować tylko do czasu całkowitego połączenia się masła z ciastem.Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Miska musi być dość duża żeby ciasto nie "uciekło" z niej przez noc :) (moje zwiało).
Następnego dnia zaczynamy od przygotowania kremu.
250 ml mleka ,żółtka,mąkę,cukier i olejek waniliowy wymieszać.Następnie zagotować pozostałe 250ml mleka.Do gotującego mleka wlewamy masę z żółtek i gotujemy do czasu aż powstanie gęsty budyń.Studzimy.
Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką stolnicy. Przyciąć boki, uzyskując w miarę dokładny kwadrat.Ciasto pokroić na mniejsze kwadraty o boku około 7 cm. Na środek nakładać po jednej łyżce kremu i dżemu.
Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiać.Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale piekne zrobilas drozdzowki:) wygladaja smakowicie, ze szklanka mleka musza smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńUwodzicielskie :)Dla mnie z herbatą byłyby spełnieniem po całym dniu pracy :) Ale to musiało pachniec :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuń