Nie bardzo lubię tory z maślanymi masami,są ciężkie i baaardzo słodkie.Ten tort to moja alternatywa dla tradycyjnego zapychającego po paru kęsach tortu.
Lekki,lekko kwaskowy i niesamowicie pyszny torcik do którego masę robimy z kwaśnego mleka z dodatkiem kremówki i puree z mango.
składniki
biszkopt
8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka octu
masa
puszka mango (ok.300 g.)
0,5 litra kwaśnego mleka
5 łyżeczek żelatyny
masa
puszka mango (ok.300 g.)
0,5 litra kwaśnego mleka
5 łyżeczek żelatyny
50 ml. mleka kokosowego
5 łyżek cukru
5 łyżek cukru
500 ml. śmietany kremówki
Do dekoracji wiórki kokosowe i 100 ml. ubitej kremówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Białka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier.W wysokiej szklance mieszamy żółtka proszek do pieczenia i ocet.Powstanie rosnąca piana którą szybko mieszamy z ubitymi białkami.Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Pieczemy w tortownicy 26 cm. przez 30 minut.
Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty.
Mango osączyć (syrop zostawić)zmiksować z kwaśnym mlekiem cukrem i mlekiem kokosowym na gładkie purre.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego soku z mango(ok.80ml.) i dodać do masy z mango.Gdy masa zacznie gęstnieć wymieszać ją z ubitą kremówką.(Masę modyfikowałam ,a oryginał znajdziecie tu ).
Sok z mango wymieszać z 2 łyżkami rumu lub aromatu rumowego,którym polewamy obficie każdy blat biszkoptowy.Masą przekładamy biszkopt, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy ubitą śmietaną.
Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty.
Mango osączyć (syrop zostawić)zmiksować z kwaśnym mlekiem cukrem i mlekiem kokosowym na gładkie purre.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego soku z mango(ok.80ml.) i dodać do masy z mango.Gdy masa zacznie gęstnieć wymieszać ją z ubitą kremówką.(Masę modyfikowałam ,a oryginał znajdziecie tu ).
Sok z mango wymieszać z 2 łyżkami rumu lub aromatu rumowego,którym polewamy obficie każdy blat biszkoptowy.Masą przekładamy biszkopt, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy ubitą śmietaną.
torty nie leżą w mojej naturze.
OdpowiedzUsuńale w kwestii roboty.
w kwestii konsumpcji - owszem.
Ciekawe. Robiłam kiedyś sernik na zimno z mango i był dobry, więc taki tort też może być wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńŁadny torcik :) Z mango musi świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńA przepisik Twój własny?:)
Pozdrowienia.
Przepis na masę jest zmodyfikowaną przez ze mnie wersją z ciasta Miami Dream.:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwspaniały ten torcik!
OdpowiedzUsuń