poniedziałek, 15 listopada 2010

Ciasto balowe



Od dwóch lat przepis leżał w moim segregatorze i czekał na "lepsze czasy".W końcu nadarzyła się okazja i upiekłam go na imprezę urodzinową...i ciasto dość szybko wyparowało.Serdecznie polecam ;)



składniki


biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki

masa kokosowa:
2,5 szkl. mleka
pół szklanki cukru
200g masła
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g. wiórek kokosowych

dodatkowo:
1/2 litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
3 paczki herbatników
duża paczka krakersów
puszka słodkiego mleka skondensowanego lub gotowa masa "krówka"**
50 g. miękkiego masła
**(jeżeli używacie angielskie "dulce de leche" nie dodajemy wtedy masła.Angielska masa karmelowa jest bardziej aksamitna i masło jest zbędne)


biszkopt:
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną prostokątną blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika 170stopni i piec przez 25-30 minut.

masa kokosowa:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrobić obie mąki z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń zgęstnieje dodać wiórki kokosowe.Ciepły budyń mieszamy z masłem do czasu aż powstanie gładka masa.

Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, aby powstał karmel.Jeśli używacie gotową masę ,puszkę trzeba podgrzać, aby cukier który  skrystalizował się w masie został rozpuszczony.Ciepłą masę karmelową mieszamy z 50g. masła (angielski karmel wylewamy  prosto z puszki nie mieszając go z masłem).  Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i “śmietan-fix”. Na wystudzony biszkopt wyłożyć ciepłą masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować karmel i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć ubitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą lub groszkami czekoladowymi.

3 komentarze:

  1. nie dziwię się, że szybko zniknęło :) pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda więc i ja zapiszę przepis...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jest to ciacho, gdzies już je widziałam na którymś blogu. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...