niedziela, 14 listopada 2010
Tort chałwowy
Przepis na tort znalazłam w kwestii smaku .Mała zmiana którą wprowadziłam do masy spowodowała że cały tort stał się lżejszy i mniej słodki.Serdecznie polecam :)
składniki
biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
3czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa
400 g. chałwy waniliowej
700 ml. Śmietany kremówki 36%
3 śmietan-fix
wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
Do dekoracji: 500 ml. śmietany kremówki wymieszanej z 3 łyżkami kawy instant.
Do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 szklanką ciepłej whisky.
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić , a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
Masa chałwowa:
Śmietanę ubić z śmietan-fix i dodawać pokruszoną chałwę, zmiksowując całość końcówką z ostrzami aż otrzymamy jednolitą masę.
Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu i udekorować ubitą kremówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robilam ten torcik, wszystkim bardzo smakował. Pychota!:)
OdpowiedzUsuńJa też, ale na swoich kakaowych biszkoptach. Był pyszny!
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie! chałwę lubię, więc ciekawa jestem takiego tortu
OdpowiedzUsuńOj też się kilka razy czaiłam na ten torcik. Bardzo apetyczny Ci wyszedł.
OdpowiedzUsuń