Prawie wszystkie ciasta które ostatnio upiekłam, pochodzą z cudnego blogu kwestia smaku.
Aksamitny,lekko kawowy ...no i tu się trochę wyłożyłam ,bo dzieciom ta kawa nie za bardzo podeszła.
No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, mąż zabrał trochę sernika do pracy i Anglicy liznęli polskich wypieków ;)
składniki
spód:
65 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Amaretto
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
masa serowa:
1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie 1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru Amaretto
wierzch:
300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru Amaretto
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem , aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko aż podwoi swoją objętość. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy (tortownica 25 cm.), wyrównać powierzchnię .Wstawić do piekarnika, piec przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Do misy miksera włożyć ser biały i mąkę. Ucierać mieszadłem miksera , aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach. Wbijać kolejno jajka dokładnie miksując po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Amaretto. Masę delikatnie wylać na spód i wyrównać powierzchnię. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może być luźniejszy).
Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
Pyszny smak! Serniki kawowe sa wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że Anglicy oniemieli z zachwytu ;)
OdpowiedzUsuńLubię kawowe wypieki!
kawowy i z amaretto... taki sernik to dopiero musi być rewelacja!
OdpowiedzUsuńmyślę, że mogłabym się zachwycić jego smakiem po spróbowaniu :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda na taki pysznie aksamitny.
OdpowiedzUsuń