czwartek, 23 grudnia 2010

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami




Przepis znaleziony na forum CINCIN .Najlepsze ciasto piernikowe jakie kiedykolwiek jadłam.
Gorąco polecam:))


składniki


ciasto
3 i 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy, skórka pomarańczowa

masa migdałowa
225g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szlanki maki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdalowego

powidla sliwkowe

lukier koniakowy
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku lub whisky

masa marcepanowa:
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180stopni. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać dosc mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając az ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzić, dodac jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnice i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie czesci - każdą rozwałkować na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na płaską blache wyłożoną pergaminem zostawiając 1 cm margines. Rozsmarować na cieście masę marcepanową , na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidla. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować.
Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.


lukier:
Utrzeć cukier z koniakiem na jednolitą masę.Udekorować ciasto przed pokrojeniem.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda! I ten marcepan,mam do niego słabość...Upiekę po świętach.
    Pozdrowienia i życzenia dobrych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie! ultra świąteczne... choć ja mogę marcepan zajadać o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...