sobota, 4 grudnia 2010

Ciasto migdałowe z kremem z mascarpone i konfiturą wiśniową



Ciasto jest mocno maślane i nie bardzo słodkie,idealne do niedzielnej kwaki.


składniki


składniki na jeden blat(pieczemy dwa osobne blaty).
3jajka
200g mąki
150g cukru
200g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g. płatków migdałowych
1 łyżeczka olejku migdałowego

krem
500ml.śmietany kremówki
500g. sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 słoik konfitur wiśniowych

do dekoracji :
5 łyżek gorącego mleka
100g.pianek mashmallow
100g. miękkiego masła

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.Dodać płatki migdałowe i olejek. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy.Piec około 25min. w 170 stopniach.Pieczemy dwa blaty więc powtarzamy wszystkie czynności jeszcze raz.
Ser mascarpone ubijamy z cukrem i wanilią.Gdy masa będzie puszysta dodajemy śmietanę i ubijamy aż wszystko zgęstnieje.Na wystudzony blat wykładamy połowę kremu,na którą rozkładamy konfiturę wiśniową i przykrywamy pozostałą częścią kremu.Całość przykrywamy drugim blatem ciasta .
W gorącym mleku rozpuszczamy pianki i studzimy.Zimną masę z pianek miksujemy z masłem do uzyskania puszystej masy.Wierzch ciasta smarujemy przygotowaną masą.Można odłożyć troszkę masy piankowej i dodać do niej trochę kakao,aby zrobić wzorki na cieście.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...