czwartek, 23 grudnia 2010

Placek żydowski





Na różnych blogach są różne wersje tego ciasta.Mój jest z dżemem wiśniowym i orzechami.W naszej rodzinie właśnie ta wersja zrobiła furorę.

składniki


1/2 kg. maki
6 jajek (osobno żółtka i białka)
250 g. cukru
250 g. masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny
250g. orzechów włoskich posiekanych
słoik dżemu

Z mąki ,masła,cukru,proszku,żółtek i skórki cytrynowej zagniatamy ciasto.Dzielimy na trzy części .w jedną cześć wgniatamy kakao.Jedno ciasto jasne i ciemne wkładamy do zamrażalnika.Pozostałe jasne ciasto wykładamy na formę (30x20).Ciasto smarujemy dżemem i posypujemy orzechami.Wyciągamy ciemne ciasto z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach tarki, przykrywając orzechy.Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na wcześniej utarte ciasto.Wyjąć z zamrażalnika jasne ciasto i zetrzeć na tarce pokrywając pianę z białek.Piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut.

1 komentarz:

  1. Pamiętam ciasto żydowskie, które kiedyś zrobiła moja znajoma. Było pyszne - a mnie nigdy nie mogło wyjść. Może spróbuję Twojego?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...