poniedziałek, 27 grudnia 2010

Makowiec




składniki


ciasto
rozczyn
50ml. ciepłego mleka
10 g.drożdży
1 łyżka cukru
Rozpuszczamy wszystkie składniki w ciepłym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy:

250 g. mąki
1/4 szkl. cukru
1 małe jajko
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrabiamy ciasto.Gdy połączymy wszystkie składniki(ciasto będzie klejące) odstawiamy ciasto na 5 minut(nie dłużej).Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności.Dzielimy na dwie części.Każdą część rozwałkowujemy na długość blachy.

masa makowa
250 g maku
25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
25 g rodzynek
25 g smażonej skórki pomarańczowej 
1/4 kostki miękkiego masła
5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
1 szkl.cukru pudru

Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku . Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.
Rozwałkowane ciasto pokryć masą makową i zwinąć sklejając ciasto na łączeniach i końcach.
Gotowe rolady zawijamy delikatnie w papier do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.Jeszcze ciepłe makowce odwijamy delikatnie z pergaminu i lukrujemy wierzch,posypując też kandyzowaną skórką pomarańczową.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...