sobota, 18 grudnia 2010

Szarlotka




Następna propozycja ze starych przepisów ;) Gdy byłyśmy małe z moimi siostrami rzucałyśmy się na tą szarlotkę jak wygłodniałe wilki :))


składniki


rozczyn
150ml. ciepłego mleka
20 g.drożdży
2 łyżki cukru
Rozczyn musi wyrosnąć trzy razy. To znaczy:gdy rozczyn wyrośnie trzeba go zamieszać drewnianą łyżką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.Czynność powtarzamy jeszcze raz i gdy rozczyn wyrośnie po raz trzeci gotowy jest do użycia.
Gdy rozczyn wyrośnie trzy razy dodajemy resztę składników na ciasto:

1/2 kg. mąki
1/2 szkl. cukru
2 małe jajka
1,5 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyrabiamy ciasto.Gdy połączymy wszystkie składniki(ciasto będzie klejące) odstawiamy ciasto na 5 minut(nie dłużej).Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności.Dzielimy na dwie częsci.Jedną część rozwałkowujemy na długość blachy(duża prostokątna)po czym nakłuwamy całość ciasta widelcem.

2 kg. jabłek (obrane i starte na tarce)
cynamon wg.uznania
3 łyżki cukru

Z jabłek odciskamy nadmiar soku i mieszamy w misce z cynamonem i cukrem.Wykładamy na przygotowany spód.Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy jabłka.Ciasto nakłuwamy widelcem.Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. szarlotka... zawsze i wszędzie. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka - ciasto ponadczasowe. Zawsze pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka domowa jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...