środa, 8 grudnia 2010

Ciasto bezowe z prażonymi orzechami




Desery bezowe są moimi faworytami.Uwielbiam te nieprzyzwoicie słodkie,kruche z wierzchu i lekko ciągnące w środku ciacha.W tym cieście słodycz bezy doskonale balansuje galaretka zrobiona z puree z owoców leśnych.


składniki

175 g. posiekanych prażonych orzechów
3 duże białka
175 g. drobnego cukru
250 g. sera mascarpone
250ml. śmietany kremówki
3 łyżki Baileys Irish liqueur
125 g. mrożonych owoców leśnych
1/2 torebki galaretki z owoców leśnych


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i przygotowujemy dwie okrągłe 20 cm.blaszki.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier cały czas ubijając do czasu aż białka nabiorą połysku.
Do gotowych białek dodajemy połowę orzechów i mieszamy delikatnie łyżką.Przygotowaną pianę dzielimy pomiędzy dwie wcześniej wyłożone papierem do pieczenia  formy.Pieczemy przez 30 minut ,po czym zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Ser mascarpone ubijamy z kremówką i likierem. Zamrożone owoce wkładamy do rondelka ,dodajemy 100 ml. wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozlatywać.Sos owocowy przecieramy przez sito,aby pozbyć się  pestek i skórek.Przetarte puree doprowadzamy do wrzenia i mieszamy z galaretką(nie gotujemy).
Gotowe bezy wyciągamy z foremek.Pierwszą bezę kładziemy na paterze płaską stroną do dołu.Na bezę wykładamy połowę kremu z mascarpone,który polewamy wystudzoną ale nie stężałą galaretką( około 1/4 zostawiamy na polanie wierzchu ciacha).Na galaretkę kładziemy drugą bezę płaską częścią do spodu i wykładamy pozostałą część kremu.Polewamy resztą galaretki i posypujemy orzechami.

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda to ciasto. A powiedz skąd przepisik? Pytam,bo nie podajesz źródła.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezę też uwielbiam... w każdej postaci... a Twoja wygląda na boską :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest z jakiejś świątecznej angielskiej gazety.Nie podałam tytułu bo mam tylko wycięty przepis i nie wiem jaki to był magazyn:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam piekarnik z którym przygotowanie bezy graniczy cudem...nie chce współpracować z moimi bezowymi wypiekami :( I jak tak patrzę na takie ciasta to po prostu mnie skręca z zazdrości! :(

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za rozkoszna pokusa.
    aż grzechem nie skosztowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. beza i prażone orzechy... pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...