piątek, 17 września 2010

Wiewiórka (Placek Amerykański)





Spotkałam się z różnymi przepisami na ten placek.Po wypróbowaniu paru wersji postanowiłam połączyć dwa przepisy...
Wyszedł pyszny delikatny i dość mokry placek , pachnący cynamonem , orzechami i czekoladą ;))


składniki

jabłka duże 6
cukier 1 szkl
jajka 5
mąka 3 szkl
orzechy mielone 200 g
olej 3/4 szkl
kakao 2 łyżki (nie koniecznie)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka


Jabłka obrac i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Dodać cukier i odstawić.Kiedy jabłka puszczą sok dodać jajka (całe) i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Następnie wsypać mąkę,proszek,kakao,olej i orzechy(wszystko na raz) i dokładnie wymieszac łyżką.Powstałą masę przelać do tortownicy 26cm.Piec w 190 stopniach przez 40-45 minut (do suchego patyczka).

7 komentarzy:

  1. smakowicie wyglada, taki puszysty i wilgotny... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje! pewnie z trudem jest się oderwać od takiego kawałka ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To mi będzie smakowało, notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wiewiórkę, szczególnie z jabłkami. Nigdy nie dodawałam do tego ciasta orzechów. Następnym razem na pewno spróbuję w takiej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no właśnie... a ja w tym roku jeszcze nie piekłam... bardzo lubimy takie wiewióry :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też różne przepisy widziałam, ale zawsze ciasto wygląda równie apetycznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja się pierwszy raz z nim spotykam...dziwne, bo smaki jak najbardziej "moje" ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...