środa, 1 września 2010
Migdałowo - Orzechowe ciasto z kremem czekoladowym
Dzieci wracają do szkoły ,więc i ja wracam do pieczenia ;)
Rok szkolny zaczynam od orzechów i czekolady...
Łatwe w przygotowaniu,szybkie ciasto które zasmakuje każdemu łasuchowi.
składniki:
jajka 4
cukier 100 g
mielone migdały 50 g
mielone orzechy laskowe 50 g
mąka 50 g
płatki migdałowe do posypania ciasta
masa:
czekolada 100 g
masło 15 g
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder do posypania ciasta
Całe jajka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę (około 10 min).Do masy jajecznej dodać mielone migdały, orzechy i mąkę.Wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do 18 cm tortownicy i posypać płatkami migdałowymi.Piec w 190 stopniach przez 25 min.(do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto przecinamy w poprzek na dwa blaty.
Czekoladę i masło topimy w rondelku.Śmietanę ubijamy na pół sztywno i dodajemy ostudzoną czekoladę mieszając cały czas.
Tak przygotowaną masą przekładamy blaty ciasta,posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy minimum 1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
orzechy i czekolada to połączenie które zawsze świetnie się sprawdza!
OdpowiedzUsuńkurcze ale mi smaka narobiłaś na noc
OdpowiedzUsuńTeż mam ten przepis zaznaczony w książce o czekoladzie :) Tylko nie wiem, kiedy się na niego skuszę :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)