sobota, 11 września 2010

Ciasto czekoladowo - truflowe (Chocolate Truffle Cake)




Kiedy kupiłam książkę "Choolate & baking" ten przepis od razu wpadł mi w oko.Dość długo zwlekałam z wypróbowaniem, ponieważ masę truflową przygotowuje się dość długo.Muszę powiedzieć że moje łasuchy chyba nie poprzestaną na jednym kawałku tego ciasta....JEST WPROST BAJECZNE!!!!


składniki

ciasto

masło 75g
cukier puder 75g
jajka 2
mąka 75g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 25g
mielone migdały 50g

masa truflowa

ciemna czekolada 350g
masło 100g
śmietana kremówka 300ml
sucharki (pokruszone) 3 kromki
rum lub aromat rumowy (wg. uznania)


Ciasto przygotowujemy mieszając masło z cukrem do czasu aż powstanie puszysta masa.Ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku,żeby masło się nie ścięło.Do powstałej masy przesiewamy mąkę,proszek i kakao-dokładnie wszystko mieszamy.Na koniec dodajemy migdały mieszając wszystko dokładnie.Ciasto przelewamy do 20 cm tortownicy i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę,czekoladę i masło topimy w rondlu na bardzo małym ogniu, do czasu aż składniki się połączą.Studzimy,po czym wkładamy do lodówki na 30 minut.Schłodzoną masę ubijamy na średnich obrotach przez 3-4 min.po czym wkładamy do lodówki na następne 30 min.Wyciągamy z lodówki i jeszcze raz ją ubijamy, dodając pokruszone suchary i rum.Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto i chłodzimy w lodówce minimum 3 godzimy(po schłodzeniu masa ma konsystencje mlecznej czekolady).

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...