piątek, 19 lutego 2010
Truskawkowa wydzieranka
Składniki
250 g mąki pszennej
25 g masła
1 jajko
1 łyżka ciepłego mleka
80 ml wody lub pół na pół zmieszanej z mlekiem
2 łyżki cukru
Odrobina soli
20 g świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych
Świeże owoce lub z kompotu
Mąkę przesiać. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić gniazdko i pokruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać ,wlewać je do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przysypać całość cienką warstwą przesianej mąki. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien znacznie urosnąć a na powierzchni utworzą się pęknięcia.
Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z jajkiem. Do miski z rozczynem dodać mąkę z solą i cukrem a następnie dodać tłuszcz z rozbełtanym jajkiem. Mieszać stopniowo dodając mąkę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do gładkości . Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego wałek i pokroić na 30 - 45 , równych kawałków( w zależności od wielkości owoców) Każdy kawałek rozgniatać dłonią wkładać na środek owoc i odrobinę cukru. Zlepiać krążki i toczyć w dłoniach kuleczki. Wysmarować formę roztopionym masłem. Kulki z ciasta obtoczyć w wylanym na formie maśle i układać ściśle w tortownicy.Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni i wstawić ciasto na 25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz