środa, 3 lutego 2010
Legumina z ryżu
Składniki
200 g ryżu
500 ml mleka
2 jajka
50 g kokosu lub posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów(lub wszystkiego po troszkę)
3 łyżki masła
80 g cukru, pół łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
2-3 łyżki pokrojonych suszonych moreli lub rodzynek
Ryż płuczemy i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła.
Gotujemy, aż będzie całkiem miękki. Wtedy dodajemy do niego 2 żółtka, cukier,
cukier waniliowy, cynamon, rodzynki,posiekane orzechy i czego tam podniebienie jeszcze zapragnie.;)) Mieszamy.
Na koniec delikatnie łączymy z pianą ubitą z 2 białek.
Foremki smarujemy resztą masła, nakładamy do nich masę i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Po zapieczeniu wykładamy leguminę z foremek na talerzyki i podajemy z konfiturami lub sosami owocowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moja mama taką robiła, gdy byłam dzieckiem :) dziekuję za przypomnienie mi o smakach dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się podoba :) Moje dzieci nie mogą odejść od piekarnika kiedy zapieka się ta pychota ;)
OdpowiedzUsuń