poniedziałek, 15 lutego 2010
Rurki z ciasta francuskiego
Składniki
ciasto:
masło lub margaryna 30 dkg
mąka 10 dkg
masa:
śmietanki (30%) 1/3 l.
cukru pudru 8 – 10 dkg
⅓ laski wanilii
1½ dkg żelatyny (rozpuszczona w 1/4szkl. wrzątku)
cukier kryształ do posypania
ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę.Nadać formę prostokąta, złożyć na trzy części, włożyć owinięte w serwetkę do lodówki lub zamrażarki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 – 20 minut, nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość ½ cm, kroić w pasy o długości 20 cm, szerokości 2 cm. Paskami ciasta owijać spiralnie specjalne foremki „rurki” w ten sposób, aby paski zachodziły na siebie nieco jeden na drugi. Koniec ciasta przylepić mocno do foremki i zagiąć pod spód. Foremki ułożyć na blasze, wynieść do zimnego miejsca, najlepiej do zamrażarki. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem. Można cukier zmieszać z siekanymi migdałami (5 dkg). Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Upieczone rurki zdejmować z foremek przytrzymując szerszy koniec foremki ręką owiniętą ściereczką, lub w rękawicy kuchennej, drugą ręką szybko zsuwać ciasto na stolnicę. Ubić masę z podanych składników, włożyć ją do szprycy, albo do „rożka” cukierniczego. Rurki napełniać z dwóch stron bitą śmietanką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przypomniałaś mi właśnie, że moje foremki do rurek jeszcze ani razu nie użyte. Pysznie wyglądają Twoje rurki:)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie rurki! Teraz nie mogę myśleć o niczym innym! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) Muszę nabyć foremki do rurek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre są też z masą budyniową:)Cieszę się że wam się spodobał przepis;)
OdpowiedzUsuńsuper i znowu pomyślałam sobie że już dawno miałam kupić te foremk, teraz to mus :)
OdpowiedzUsuńwitam,do takich rurek pasuje super krem-podgrzac lekko 1 op.smietanki kremowki 30% rozpuscic w niej 1/2 bialej czekolady -ostudzic-ubic to z 1 śnieżka!mniammniuchne!polecam!
OdpowiedzUsuńMARTA