czwartek, 25 marca 2010
Angielski sponge pudding z sosem toffi
Składniki
ciasto :
rodzynki 200g
herbata 250ml
Miękkie masło 100g
brązowy cukier 150g
jajka 3
mąka 150g
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki
olejek waniliowy 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
sos toffi:
golden syrup 180ml
masło 100g
cukier 100g
śmietana kremówka 120ml
Rodzynki gotujemy na ogniu z przygotowana wcześniej herbatą (do zmiękczenia).Miksujemy miękkie masło z cukrem.Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy.Dodajemy ekstrakt z wanilii.Przygotowaną masę mieszamy z rodzynkami i herbatą.Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika(nie koniecznie) – ciasto powinno być lekko ciągnące.przelewamy ciasto do formy (standardowa blaszka)lub rozlewamy w ramekiny.pieczemy w temp. ok 180 st.C n około 40 minut.(ramekiny troszkę krócej).
Wszystkie składniki na sos wkładamy do garnka i gotujemy przez 5 min.aż sos lekko zgęstnieje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz