poniedziałek, 15 lutego 2010

Mississipi Mud Cake




Składniki


ciasto:
250g. masła,
2 szkl.ciemnego cukru,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
4 jajka,
2 i 2/3 szkl. mąki,
1 szkl. ciemnego kakao,
1łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szkl. maślanki,
1taliczka czekolady gorzkiej,

polewa :
3łyzki śmietany,
2 tabliczki mlecznej czekolady,

masa:
500ml.śmietany 30%,
cukier puder 2/3 szkl.,
śmietan-fix 3 opakowania,
kieliszek rumu lub 1/2 buteleczki zapachu rumowego,


Masło cukier i kawę miksujemy na puszystą masę.Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając.Do dużej miski przesiewamy mąkę,kakao,proszek i sodę.Do utartej masy dodajemy na przemian make z kakao i maślankę.Kiedy ciasto jest już dobrze utarte dodajemy posiekaną czekoladę.Mieszamy.piec w 180stopniach 1 godzinę (trzeba sprawdzać patyczkiem!!!! )składniki są na bardzo dużą blachę .Ja piekłam w tortownicy 30cm.

masa: śmietanę ubijamy na sztywno dodając po kolei wszystkie składniki przeznaczone na masę.
polewa: czekoladę pokruszyć włożyć do rondelka i podgrzać dodać śmietanę .Mieszać do uzyskania jednolitej masy.(nie zagotować!!)

Przekroić placek na dwa blaty.Przełożenie:Placek-Masa-placek-polewa.

1 komentarz:

  1. Robiłam to ciasto i muszę przyznać ze bardzo mi smakowało, przede wszystkim ze względu na to jakie jest wilgotne i delikatne :) Znowu zrobiła mi się na nie ochota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...