poniedziałek, 1 lutego 2010

Maślane rogale




Składniki


maka pszenna 580g
jajka 2 małe
sok z cytryny 1 łyżka
Olej słonecznikowy 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
sól pół łyżeczki
letnie mleko 1 szklanka
roztopione masło 60g
świeże drożdże 20g lub suche 10g


Ponadto:
50g roztopionego masła, 1 jajko do posmarowania, mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 30 cm.Z 6 części wychodza dość duże rogale ,więc śmiało można podwoić dzielenie ciasta do 12 części (rozwałkowujemy je na około 15-20 cm placuszki) Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut.


Przepis pochodzi z http://mojewypieki.blox.pl/

3 komentarze:

  1. Jakie fajne :) Idealne do dżemu albo miodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chetnie zjadlabym je z nutella:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłam właśnie śniadanie ale niestety nie było tam takich pyszniutkich rogaliczków :(
    Szkoda, bo wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...