środa, 25 maja 2011

Ciasto herbatnikowo - biszkoptowe z masą kokosową




3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka ubijamy z cukrem.Gdy powstanie gęsta biała masa dodajemy olejek waniliowy i olej.Przesiewamy makę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Małą kwadratową formę(23cm.)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut(do suchego patyczka).

150g. wiórek kokosowych
750 ml. mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki olejku waniliowego
3/4 szkl. cukru
200 g. masła
2 paczki herbatników petit(około 24 sztuki)

500ml.mleka wlewamy do rondelka,dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy.W wysokim naczyniu mieszamy resztę mleka ,żółtka,obie mąki,cukier,i wanilie.Wlewamy do zagotowanego mleka i mieszamy do czasu aż powstanie gęsty budyń.Do gorącego budyniu dodajemy masło i porządnie ubijamy.
Upieczony biszkopt wyciągamy z formy.Na dnie foremki układamy herbatniki na które wylewamy połowę gorącej masy kokosowej.Na masie kładziemy biszkopt na który wylewamy pozostałą część masy(zostawiamy 2-3 łyżki na pokrycie wierzchu ciasta)i układamy na wierzchu pozostałe herbatniki,które pokrywamy masą i posypujemy kokosem.Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

8 komentarzy:

  1. uwielbiam kokos, więc to ciasto dla mnie idealne! :) warte uwagi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne to ciacho! A ja kokosowe uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowe smaki... ale pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto - to coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystkie Twoje wypieki, sa smaczne i czesto mam zaszczyt je probowac,pychotka mniam mniam :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...