sobota, 19 lutego 2011
Tort czekoladowy z waniliową masą mascarpone
Dziś miało być upieczone zwykłe ciasto czekoladowe.Niestety jak to nie raz ze mną bywa troszkę przesadziłam :D I ze zwykłego ciasta wyszedł tort!Mimo że ciasto piekłam w formie o 5cm.większej od podanej w przepisie,wyrosło tak bardzo że mogłam je spokojnie przekroić na cztery blaty.Ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe.W połączeniu z delikatną masą,rozpływa się w ustach.
przepis na ciasto z "my kitchen table"
ciasto
275 g. mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
215 g. cukru pudru
3 duże jajka
225 ml. oleju
225 ml. mleka
Suche składniki przesiać do miski i wymieszać.Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.Przygotowane ciasto przelać do 25cm.tortownicy.Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka).Upieczone ciasto przestudzić i przekroić w poprzek na 4 blaty.
masa
500g. sera mascarpone
300ml. śmietany kremówki
2 łyżeczki olejku waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki przeznaczone na masę ubić razem w misce.Masę dzielimy na trzy części i przekładamy blaty ciasta.Masy nie nakładamy na wierzch ciasta.
polewa
20g.masła
100g. cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
Składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy.Gdy wszystkie składniki się połączą gotujemy "do pierwszych bąbelków".Ciepłą polewą polewamy tort.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czekolada. mascarpone. Mm!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny ;)tort - nietort :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńmniam! dużo masy. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :) Fajnie,ze wyszedł tort :)
OdpowiedzUsuńoch, taki torcik...
OdpowiedzUsuńnie odmówiłabym nigdy!
zapowiada się przepyszny torcik!
OdpowiedzUsuńpiękny! idealne połączenie smaków
OdpowiedzUsuń