sobota, 19 lutego 2011

Tort czekoladowy z waniliową masą mascarpone





Dziś miało być upieczone zwykłe ciasto czekoladowe.Niestety jak to nie raz ze mną bywa troszkę przesadziłam :D I ze zwykłego ciasta wyszedł tort!Mimo że ciasto piekłam w formie o 5cm.większej od podanej w przepisie,wyrosło tak bardzo że mogłam je spokojnie przekroić na cztery blaty.Ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe.W połączeniu z delikatną masą,rozpływa się w ustach.
przepis na ciasto z "my kitchen table"


ciasto
275 g. mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
215 g. cukru pudru
3 duże jajka
225 ml. oleju
225 ml. mleka

Suche składniki przesiać do miski i wymieszać.Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.Przygotowane ciasto przelać do 25cm.tortownicy.Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka).Upieczone ciasto przestudzić i przekroić w poprzek na 4 blaty.

masa 
500g. sera mascarpone
300ml. śmietany kremówki
2 łyżeczki olejku waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki przeznaczone na masę ubić razem w misce.Masę dzielimy na trzy części i przekładamy blaty ciasta.Masy nie nakładamy na wierzch ciasta.
polewa
20g.masła
100g. cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody

Składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy.Gdy wszystkie składniki się połączą gotujemy "do pierwszych bąbelków".Ciepłą polewą polewamy tort.

8 komentarzy:

  1. bardzo fajny ;)tort - nietort :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Fajnie,ze wyszedł tort :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, taki torcik...
    nie odmówiłabym nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się przepyszny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny! idealne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...