środa, 16 lutego 2011
Pączek z dziurką
Łatwe w przygotowaniu,nie wymagają wyrabiania,super puszyste angielskie pączki;))
przepis z Sainsbury`s magazine
150 ml. ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka płynnej glukozy(zastąpiłam glukozą w proszku)
1 saszetka suchych drożdży(7g)
400 g. mąki
50 g. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g. miękkiego masła
olej do smażenia
lukier
250 g. cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
W ciepłym mleku rozpuścić glukozę i drożdże.Dodać jajka i wymieszać.
W dużej misce wymieszać mąkę,cukier,proszek do pieczenia,szczyptę soli.Dodać miękkie masło i wymieszać palcami.Do mąki dodać mieszankę mleka i wymieszać ręką.Ciasto będzie bardzo lepiące.Gdy składniki się połączą,miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około1 cm.Za pomocą szklanki wycinać kółka,po czym za pomocą kieliszka wycinać środki w kołach.Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Na głęboką patelnie wylewamy około 7 cm. oleju i podgrzewamy go do 170 stopni.Pączki umieszczamy delikatnie w oleju i pieczemy na nie dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.Upieczone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
Mieszamy składniki przeznaczone na lukier i polewamy pączki.Można tez rozpuścić czekoladę z niedużą ilością śmietany i polać masą pączki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają przeuroczo. JEstem pod wrażeniem. Zdobienie jest bardzo sympatyczne.
OdpowiedzUsuńTakie pączki z dziurką są mi znane jako oponki. Smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńJa oponki robię z serem białym i bez drożdży tylko na sodzie :)No ale "co kraj to obyczaj",więc przepisy mogą się różnić i mieć inne nazwy;))A tak swoją drogą to dawno nie robiłam oponek...więc pewnie nie długo pokarzą się na blogu.Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńSliczne są :)
OdpowiedzUsuńPiękne i tak cudnie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie ozdobione!
OdpowiedzUsuńurocze. też chcę jednego! został jakiś tam dla mnie? xd